Wist je dat Nederlanders gemiddeld 8,7 uur zitten per dag? En dat jongeren (tussen de 12 en 20 jaar) zelfs 10,4 uur per dag zittend doorbrengen? Terwijl bewegen juist goed voor je is. Bewegen is gezond en dat weet jij natuurlijk ook wel. Maar waarom is dat zo?

Bewegen houdt je lichaam en geest gezond. Je hebt minder kans op ziektes, het is goed voor je brein, je krijgt er meer energie door en het verbetert je stemming. Werken aan een betere conditie is zeker de moeite waard.

Minder kans op ziektes

Zelfs al een beetje meer bewegen is gezond en kan helpen om ziektes te voorkomen. Als je wat vaker op de fiets naar je werk of om boodschappen gaat, de trap neemt in plaats van de lift, zorg je er al voor dat onder andere je hart, longen en spieren sterker worden. Bovendien verklein je de kans op diabetes type 2 en hart- en vaatziekten als je regelmatig in beweging komt.

Een gezonde leefstijl vermindert het risico op diabetes type 2 met ruim 50%. Niet alleen gezond eten is belangrijk, maar juist ook voldoende lichaamsbeweging draagt bij aan het mogelijk voorkomen van diabetes type 2. Doordat de koolhydraten tijdens het bewegen sneller worden verbrand, heb je 20 tot 80% minder insuline nodig. Ook de doorbloeding verbetert wanneer je beweegt, zodat insuline sneller wordt opgenomen in het bloed. En als je al diabetes hebt, dan verkleint bewegen de kans op lichamelijke klachten.

Bewegen is gezond

Je brein werkt beter

Bewegen is gezond voor lichaam en geest. Als je beweegt, dan verbetert de doorbloeding naar je hersenen. Bij voldoende beweging krijgen je hersenen de voeding en zuurstof die ze nodig hebben. Bovendien zorgt het voor de aanmaak van nieuwe hersencellen en dat de verbinding tussen die hersencellen sterker wordt. Je brein werkt letterlijk beter als je genoeg beweegt. Recente onderzoeken tonen aan dat wat goed is voor het hart, ook goed is voor de hersenen.

Bewegen verhoogt je weerstand

Je immuunsysteem beschermt tegen indringers zoals bacteriën en virussen. Een goed werkend immuunsysteem is belangrijk. Door te lang stilzitten gaat je weerstand achteruit. Je immuunsysteem is al gebaat bij geregeld matig bewegen (zoals wandelen en fietsen). De cellen die virussen aanpakken, zullen vermeerderen en je weerstand wordt verhoogd.

Als je een hogere weerstand hebt, dan ben je minder vatbaar voor allerlei ziektes die rondwaren. De enige logische conclusie die volgt: bewegen is gezond!

Bewegen is gezond

Bewegen helpt tegen stress

Een beetje stress (gezonde spanning) is geen ramp, maar als je lange tijd grote spanning ervaart, een kort lontje hebt en niet goed meer kunt ontspannen, dan wordt het tijd voor actie. Je hebt het vast weleens iemand horen zeggen: “met sporten maak ik mijn hoofd leeg”. En dat klopt in zekere zin ook. Door te sporten maak je je lichaam moe in plaats van je hoofd. Je lichaam kan de hormoonspiegel beter reguleren doordat je meer beweegt. Stresshormonen worden verbrand en zogenaamde gelukshormonen zoals endorfine en dopamine worden aangemaakt.

Bovendien verbeter je door bewegen je weerbaarheid voor nieuwe stress en verbeter je je veerkracht. Regelmatig sporten zorgt voor een vermindering van stress en kan chronische stress in de toekomst helpen voorkomen.

Bewegen is gezond - Apex fysiotherapie en manuele theratpie

Bewegen kan overgewicht voorkomen

Je verbrandt meer calorieën wanneer je beweegt, dan wanneer je blijft zitten. Een toename in gewicht ontstaat vaak geleidelijk en ongemerkt. Door regelmatig te bewegen kun je dat voorkomen. Als je toch wat kilo’s teveel hebt gekregen en wil afvallen, dan helpt beweging je om sneller je ideale gewicht te bereiken. Daarnaast is gezonder eten belangrijk. Je valt namelijk alleen af als je minder calorieën binnen krijgt dan dat je verbrandt.

Overgewicht voorkomen? Dan werkt een goede combinatie van gezond eten en genoeg bewegen het beste.

Bewegen is gezond

Hoe pak je dat aan? Meer bewegen?

Bewegen is gezond, daar weet je nu alles van. De volgende stap is daadwerkelijk meer gaan bewegen. Maar hoe begin je daar mee? Wellicht ben je aan het einde van de werkdag moe en wil je niets liever dan op de bank gaan hangen. Sporten? Daar moet je even niet aan denken en toch is het juist dan belangrijk om in actie te komen. Daarbij hoef je echt niet meteen met een intensief trainingsprogramma te starten. Bovendien kan starten met meer bewegen een uitdaging vormen, omdat het vraagt om gedragsverandering.

Begin met kleine stapjes, stel realistische doelen. Breidt de frequentie en de intensiteit geleidelijk uit, zodat je het langer volhoudt. Bewegen is goed voor je, maar ga dus niet meteen te enthousiast aan de slag. Voorkom te zware belasting en houd in je achterhoofd dat ook matig intensief bewegen op regelmatige basis al een positief effect heeft op je gezondheid.

Meer weten over gezond bewegen? Neem contact op.