Rugpijn onderzoeken

Rugpijn is een pijnlijk gevoel in de rug (meestal de onderrug). Het is een klacht die vaak voorkomt. Wist je dat maar liefst 50% van de mensen wel eens last heeft van rugpijn? De rug is een groot lichaamsdeel en daarom kan rugpijn je flink belemmeren in het dagelijks leven. Als je rugpijn hebt, kan bijna iedere beweging pijnlijk zijn. Rugpijn is een algemene, overkoepelende term en kan verschillende oorzaken hebben.

Om een klacht aan de rug te begrijpen is een goed beweegonderzoek nodig. Onze manueel therapeuten zijn hierin gespecialiseerd. De wervelkolom bestaat uit meer dan 30 gewrichten en als je rugpijn hebt, is het niet altijd eenvoudig aan te voelen waar een klacht zich precies bevindt en in hoeverre een klacht verbetert of verergert. Met de Spinal Mouse (Idiag M360) kunnen we de klacht door middel van een scan zichtbaar maken voor je. Onze ervaring is dat wanneer je zelf ook een goed beeld hebt van hoe je rug beweegt, dit bijdraagt aan een sneller herstel.

Golf Fysiotherapie Hoeksche Waard

Rugscan met Spinal Mouse (Idiag M360)

Apex Fysiotherapie gebruikt de Idiag M360 (Spinal Mouse) om de vorm en de mobiliteit van je wervelkolom stralingsvrij te meten. In vergelijking met andere methoden, is de Spinal Mouse erg nauwkeurig en objectief. Ook is een Idiag M360 meting niet belastend en je wordt niet blootgesteld aan enige vorm van straling.

De Idiag M360 / Spinal Mouse is een apparaat dat is ontworpen om de bewegelijkheid van de ruggenwervels te meten. Het meet jouw wervelkolom via een wieltje wat over de wervelkolom heen wordt bewogen. In het apparaat zit een sensor en deze sensor meet tijdens 1 meting ongeveer 1100 punten. Onze therapeut zal het apparaat een aantal keer over je wervels heen bewegen in verschillende standen. Vervolgens stuurt het scanapparaat de meetgegevens draadloos naar onze computer. Daarop komt de grafische voorstelling binnen van de bewegelijkheid van de hele wervelkolom en van de wervels ten opzichte van elkaar.

Afspraak maken
Fysiotherapie

Behandelplan

Onze therapeuten kunnen samen met jou heel gericht aan de slag nadat ze de rugscan hebben gemaakt. Aan de hand van de rugscan wordt het behandelplan opgesteld. Dit behandelplan vormt de basis voor je herstel. Er staat onder andere in hoe lang de behandeling naar verwachting zal duren. Verder krijg je informatie, advies en oefeningen die erop gericht zijn om je houding te verbeteren en je dagelijkse activiteiten weer opnieuw verder op te bouwen.

Bij acute klachten gaat de pijn door specifieke rugoefeningen helaas niet meteen weg, maar de behandeling en oefeningen kunnen er wel voor zorgen dat je je weer wat beter voelt. Bij chronische en langdurige rugklachten leveren de specifieke oefeningen juist wel aantoonbaar positieve resultaten op. Dankzij de scan met de Idiag M360 (Spinal Mouse) kunnen onze manueel fysiotherapeuten je een doelgerichte behandeling geven.

Fysiotherapie Westmaas

Fysiotherapie Hoeksche Waard

Rugklachten kunnen door verschillende zaken veroorzaakt worden. Overbelasting is de meest voorkomende oorzaak. Bijvoorbeeld wanneer je zonder goede voorbereiding bepaald werk gaat doen of werk doet in een belastende houding. Rugpijn ontstaat vaak na een verhuizing of wanneer je in het voorjaar weer voor het eerst in je tuin gaat spitten. Slijtage (onderdeel van het verouderingsproces) kan ook zorgen voor rugklachten. Ook een ongeval, operatie of zwangerschap kunnen rugpijn veroorzaken.

Loop je al een tijd rond met rugklachten? Wacht dan niet te lang en maak een afspraak bij Apex Fysiotherapie uit de Hoeksche Waard. Onze manueel therapeuten zullen na het maken van een rugscan met de Spinal Mouse, de best mogelijke behandeling bepalen. Daarna gaan ze samen met jou aan de slag om zo de klachten te verminderen. Je kunt rekenen op een persoonlijke benadering, waarbij ruim de tijd voor je genomen wordt. Met zorg voor jou en je lichaam.

Fysiotherapie in de Hoeksche Waard - Westmaas

Ontdek ook andere specialisaties

Artrose

Artrose geeft pijn, stijfheid en moeite met bewegen. Fysiotherapie helpt je klachten te verminderen.

Lees meer

Orthopedische revalidatie

Door orthopedische revalidatie leer je wat je wel en niet mag doen na een operatie en werken we aan je herstel.

Lees meer

COPD

COPD fysiotherapie leert je hoe je om kunt gaan met COPD en helpt de long- en spierfunctie op peil te houden.

Lees meer

Corona revalidatie

Door corona revalidatie werk je op een verantwoorde manier aan herstel van post-covid.

Lees meer

Fysiotherapie

Ervaar je pijn of hinder wanneer je beweegt? Fysiotherapie helpt je om het herstel te stimuleren.

Lees meer

Manuele therapie

Manuele therapie richt zich op gewrichten en wervelkolom om pijn te verminderen en soepel te bewegen.

Lees meer

Golf fysiotherapie

Drukt pijn bij de golfswing de pret en je score? Met golf fysiotherapie haal je het maximale uit je swing.

Lees meer

Rugscan

Door een spinal mouse rugscan te maken kan een op maat gemaakt behandelplan worden vastgesteld.

Lees meer

Etalagebenen

Door gerichte behandeling kan Apex Fysiotherapie de klachten van etalagebenen verminderen.

Lees meer

Medical taping

Elastische kinesio tape ondersteunt je spierstelsel terwijl je volledige bewegingsvrijheid houdt.

Lees meer

Hardloopanalyse

Een op maat gemaakte hardloop analyse brengt je hardlooptechniek goed in beeld.

Lees meer

Duizeligheid

Beïnvloedt duizeligheid je dagelijks leven? Goed nieuws: het is in veel gevallen prima te behandelen.

Lees meer

Traumatologie

Na herstel van letsel in het ziekenhuis, kom je bij ons voor traumatologische fysiotherapie.

Lees meer