Etalagebenen

Heb je last van kramp in je benen als je een stukje gelopen hebt en kun je zonder kramp weer verder als je even stil gestaan hebt? Dat zou kunnen komen door een verminderde bloedtoevoer naar je benen. Een verschijnsel dat etalagebenen genoemd wordt. De term etalagebenen is ontstaan omdat mensen met etalagebenen steeds even stilstaan bij de verschillende etalages op straat. De wetenschappelijke term is Claudicatio Intermittens.

De oorzaak van etalagebenen is vaatvernauwing. Deze vaatvernauwing is een natuurlijk verschijnsel. Bij het ouder worden, worden de aders kleiner. Er zijn diverse factoren die het proces versnellen, bijvoorbeeld wanneer je rookt, weinig lichaamsbeweging hebt of een te hoog cholesterolgehalte hebt.

Etalagebenen

Looptraining bij etalagebenen

De eerste stap is meestal gesuperviseerde looptraining. Door deze training probeer je de afstand die je pijnvrij kunt lopen van lieverlee steeds groter te maken. Om tot een goed resultaat te komen is het belangrijk om de looptraining 3 tot 6 maanden vol te houden. Bij ongeveer 80 procent van alle patiënten helpt de training zo goed om klachten te verminderen, dat er geen verdere behandeling of operatie nodig is.

Het doel van deze looptraining is om meer conditie op te bouwen wat er voor zorgt dat men minder zuurstof hoeft te gebruiken bij inspanning. Daarnaast zullen door het lopen kleine vaatjes zich ontwikkelen in de buurt van de afsluiting. Deze vaatjes werken als een soort natuurlijke omleiding die de functie van de aangetaste vaten over kunnen nemen.

Afspraak maken
Etalagebenen

Verminderen van risicofactoren

Naast de looptraining wordt er ook gekeken naar de looptechniek. Een verbeterde looptechniek kan ook bijdragen aan minder energieverbruik tijdens het lopen. Verder zullen we aan de slag gaan om de risicofactoren te beperken door te werken aan een leefstijlverbetering indien nodig. Hoge bloeddruk, roken of weinig lichaamsbeweging zijn voorbeelden van risicofactoren die de kans vergroten dat je last krijgt van etalagebenen of dat je huidige aandoening verergert. Daarom is het belangrijk om te werken aan het verminderen van deze risicofactoren. Apex Fysiotherapie helpt je daarbij.

Vaak kun je het risico op verergering van de klachten al verminderen door je leefstijl en/of voedingspatroon aan te passen. Door de risicofactoren te verkleinen, is de kans groter dat de behandeling succesvol blijft op de lange termijn.

Etalagebenen

Aangesloten bij Chronisch Zorgnet

Apex Fysiotherapie is aangesloten bij Chronisch Zorgnet. Chronisch Zorgnet is een landelijk netwerk van vaatchirurgen en fysiotherapeuten met als gezamenlijk doel de zorg voor mensen met etalagebenen te verbeteren. Omdat de belangrijkste risicofactoren bestaan uit roken, onvoldoende beweging en ongezonde voeding, zijn Chronisch ZorgNet therapeuten extra bijgeschoold in het begeleiden van leefstijlverandering.

Bij de gesuperviseerde looptherapie richten we ons niet alleen op je been of benen. Een bijkomend voordeel van het verbeteren van je leefstijl is dat het niet alleen de pijn van de etalagebenen vermindert, maar ook je algehele gezondheid verbetert.

Etalagebenen

Fysiotherapie in de Hoeksche Waard

Wist je dat onze dienstverlening al 2 jaar achter elkaar met gemiddeld een 9,5 op de Zorgkaart van Nederland gewaardeerd wordt? Dat vinden wij een erg mooi compliment. Als fysiotherapiepraktijk in de Hoeksche Waard blijven we verbeteren en houden we steeds oog voor jou en je klachten.

Loop je al een tijdje rond met pijn of kramp in je benen? Wacht dan niet langer met het maken van een afspraak bij Apex Fysiotherapie. Onze therapeuten bepalen de beste behandeling en gaan samen met jou aan de slag met looptherapie en een verbeterde leefstijl om de klachten te verminderen. Je kunt rekenen op een persoonlijke benadering, waarbij altijd ruim de tijd voor je wordt genomen.

Steeds met zorg voor jou en je lichaam.

Fysiotherapie in de Hoeksche Waard - Westmaas