Revalideren na een operatie

Elk jaar worden er in Nederland veel operaties uitgevoerd. Het is na een operatie erg belangrijk om op de juiste manier te revalideren. Je kunt daarvoor het beste terecht bij een fysiotherapeut. Apex Fysiotherapie is de specialist op het gebied van orthopedische revalidatie na een operatie.

TIP!

Ook voor de operatie kan Apex Fysiotherapie wat voor je betekenen. Het is namelijk erg belangrijk om zo sterk mogelijk de operatie in te gaan. Spierversterkende oefeningen voor de operatie? Die helpen je om na de operatie sneller te revalideren.

orthopedische revalidatie bij Apex Fysiotherapie

Veelvoorkomende orthopedische operaties

Nieuwe knie (knieprothese)

In de meeste gevallen krijg je een nieuwe knie wanneer je eigen knie versleten is.  Een versleten knie gaat vaak samen met veel pijnklachten en veel belemmering in je algemeen dagelijkse activiteiten. Je kunt 2 verschillende protheses krijgen: een halve prothese en een volledige prothese, ook wel de hemi prothese en de total knee prothese genoemd.

Nieuwe heup (heupprothese)

Wanneer je heup versleten is, dan zul je in de meeste gevallen een nieuwe heup krijgen. Je merkt dat je heup versleten is, wanneer je veel pijnklachten hebt en je belemmerd wordt in je algemeen dagelijkse bezigheden. Je krijgt bij een nieuwe heup een totale heupprothese. Deze prothese kan op verschillende manieren worden toegepast (met of zonder cement -een soort lijm- of een combinatie daarvan).

Nieuwe schouder (schouderprothese)

Een versleten schouder? Dan zul je meestal een nieuwe schouder krijgen. Heb je veel pijn en lukt het niet goed om je dagelijkse bezigheden uit te voeren? Dan is er een grote kans dat het gaat om een versleten schouder. Je kunt in het geval van een schouderprothese 4 verschillende protheses krijgen. Dit is afhankelijk van je persoonlijke situatie en functionaliteit van je schouder.

orthopedische revalidatie bij Apex Fysiotherapie

Wat kunnen wij voor je betekenen?

Als je bij ons komt (of wij bij jou aan huis komen) voor orthopedische revalidatie na een operatie, dan beginnen we met een vragengesprek. Met dit gesprek brengen we jouw klachten voor en na de operatie zo goed mogelijk in kaart. Vervolgens zal er een lichamelijk onderzoek plaats vinden. Op deze manier komen we te weten hoe het geopereerde gewricht functioneert na de operatie. De resultaten van het onderzoek worden meegenomen in het behandelplan.

Het doel van de behandeling is om de functionaliteit van het gewricht weer terug te krijgen op het oude of gewenste niveau. In de beginfase is het mogelijk dat de therapeut je gewricht manueel behandeld. De revalidatie zal verder voornamelijk een actieve aanpak hebben. Dit betekent dat oefentherapie en huiswerkoefeningen een grote rol spelen in herstel. Samen werken we stapsgewijs naar de door jou opgestelde doelen toe.

Afspraak maken
artrose

Wanneer moet ik een afspraak maken bij de fysiotherapeut?

Op het moment dat je thuis komt, is het belangrijk om zo snel mogelijk een afspraak te maken. Doe dit bij voorkeur in de eerste dagen na thuiskomst. Het is namelijk belangrijk om goed te weten wat je wel en niet mag doen en de fysiotherapeut kan je dit precies vertellen. De revalidatie na een operatie begint gelijk vanaf de eerste dagen en kan 6 tot 12 maanden duren.

Vergoeding

Een operatie behoort in de lijst van chronische indicaties. Dat betekent dat je een jaar recht hebt op fysiotherapie in de vorm van orthopedische revalidatie. Let op, de eerste 20 behandelingen komen uit de aanvullende verzekering voor fysiotherapie (indien er geen aanvullende verzekering is, komen de kosten voor je eigen rekening). Na de 20e behandeling worden de behandelingen vergoed uit je basisverzekering. Deze behandelingen worden vergoed tot één jaar na het begin van de chronische indicatie.

Fysiotherapie in de Hoeksche Waard - Westmaas

Ontdek ook andere specialisaties

Artrose

Artrose geeft pijn, stijfheid en moeite met bewegen. Fysiotherapie helpt je klachten te verminderen.

Lees meer

Orthopedische revalidatie

Door orthopedische revalidatie leer je wat je wel en niet mag doen na een operatie en werken we aan je herstel.

Lees meer

COPD

COPD fysiotherapie leert je hoe je om kunt gaan met COPD en helpt de long- en spierfunctie op peil te houden.

Lees meer

Corona revalidatie

Door corona revalidatie werk je op een verantwoorde manier aan herstel van post-covid.

Lees meer

Fysiotherapie

Ervaar je pijn of hinder wanneer je beweegt? Fysiotherapie helpt je om het herstel te stimuleren.

Lees meer

Manuele therapie

Manuele therapie richt zich op gewrichten en wervelkolom om pijn te verminderen en soepel te bewegen.

Lees meer

Golf fysiotherapie

Drukt pijn bij de golfswing de pret en je score? Met golf fysiotherapie haal je het maximale uit je swing.

Lees meer

Rugscan

Door een spinal mouse rugscan te maken kan een op maat gemaakt behandelplan worden vastgesteld.

Lees meer

Etalagebenen

Door gerichte behandeling kan Apex Fysiotherapie de klachten van etalagebenen verminderen.

Lees meer

Medical taping

Elastische kinesio tape ondersteunt je spierstelsel terwijl je volledige bewegingsvrijheid houdt.

Lees meer

Hardloopanalyse

Een op maat gemaakte hardloop analyse brengt je hardlooptechniek goed in beeld.

Lees meer

Duizeligheid

Beïnvloedt duizeligheid je dagelijks leven? Goed nieuws: het is in veel gevallen prima te behandelen.

Lees meer

Traumatologie

Na herstel van letsel in het ziekenhuis, kom je bij ons voor traumatologische fysiotherapie.

Lees meer