- 0186 - 57 31 50
- info@apexfysiotherapie.nl
- Van Koetsveldlaan 24
3273 AL Westmaas
Slijtage aan knie en heup (artrose)
Slijtage (artrose) is een veelvoorkomende aandoening aan heup en knie. Symptomen bij artrose zijn in de meeste gevallen pijn en/of (start)stijfheid in het gewricht. Ook krakende en/of knarsende geluiden in het gewricht kunnen horen bij slijtage. Wanneer je pijn hebt, dan kan het een logisch gevolg zijn dat je minder gaat bewegen en minder actief wordt. Dit zorgt ervoor dat de spierkracht rondom het gewricht zal verminderen. Door de afname van spierkracht kan je gewricht verzwakken, zodat je klachten juist verergeren.
Artrose is een veel voorkomende aandoening en is helaas niet te genezen. Gelukkig zijn er wel mogelijkheden om je klachten te verminderen, zodat je zo min mogelijk wordt beperkt in je dagelijkse leven.
Oorzaak
Het ontstaan van slijtage in de knie en heup kan verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende oorzaak is de leeftijd. Als je ouder wordt, is de kans groter dat er slijtage ontstaat in je gewrichten. Verder zijn er veel factoren die invloed hebben op het ontstaan van slijtage, een aantal voorbeelden:
- Geslacht: uit onderzoek is gebleken dat artrose 2 keer zo vaak voorkomt bij vrouwen als bij mannen;
- (Sport)blessures: na een breuk, beschadiging of blessure is er een verhoogde kans op slijtage;
- BMI: bij een te hoog lichaamsgewicht (BMI, body mass index) worden je gewrichten extra belast. De kans op artrose wordt hoger;
- Beroep: het uitoefenen van een fysiek zwaar beroep, zoals stratenmaker of hovenier, kan zorgen voor overbelasting van de gewrichten met verhoogde kans op slijtage tot gevolg;
- Sport beoefening in het verleden of heden: ook sportbeoefening kan leiden tot overbelasting. Dit geldt met name voor intensieve sporten die je gewrichten sterk belasten, zoals bepaalde bal-, vecht- of krachtsporten.
Wat kunnen wij voor je betekenen?
Als je bij Apex Fysiotherapie komt voor klachten bij slijtage (artrose) aan de knie of heup beginnen we met een vragengesprek. Met dit gesprek brengen we jouw klachten zo goed mogelijk in kaart. Vervolgens zal er een lichamelijk onderzoek plaatsvinden. Op deze manier komen we te weten hoe het gewricht functioneert en waar de problemen precies zitten. Deze problemen worden meegenomen in het behandelplan.
In de meeste gevallen zal de behandeling van artrose actief plaats vinden. Dit betekent dat vooral oefentherapie en huiswerkoefeningen een grote rol spelen in de behandeling. Uit onderzoek is gebleken dat oefentherapie de meest effectieve behandeling is bij artrose. Samen met jou zal de therapeut het oefenschema opstellen. Jouw hulpvraag en de ongemakken waar je tegen aan loopt, zullen het uitgangspunt daarin vormen. Alles met zorg voor jou en jouw lichaam.
Afspraak makenDoel en behandeling
Het doel van de behandeling is het versterken van je spierkracht en verbeteren van de stabiliteit in en rondom het gewricht. We proberen het gewricht zo sterk mogelijk te maken zodat klachten aan het gewricht verdwijnen of verminderen. De oefentherapie zal meestal 6-12 weken duren. Het kan zijn dat je in de eindfase en daarna de oefentherapie zelfstandig thuis blijft voortzetten. Na 6-12 weken wordt de vooruitgang geëvalueerd. Mocht het blijken dat de oefentherapie voor te weinig vooruitgang heeft gezorgd, dan verwijzen wij je indien nodig terug naar de huisarts.
Vergoeding
Jouw verzekering vergoedt fysiotherapie bij slijtage(artrose) aan de knie en de heup. Je hebt daarvoor een verwijzing nodig van je huisarts of specialist. Bij een verwijzing (artrose knie of heup) worden 12 behandelingen vergoed uit de basisverzekering. Let op, je betaalt wel eerst je eigen risico. Als je meer behandelingen nodig hebt, dan worden deze alleen vergoed uit de aanvullende verzekering voor fysiotherapie.