Manuele therapie

Manuele therapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie en richt zich voornamelijk op de gewrichten en de wervelkolom. Als gewrichten niet goed bewegen, dan kan dat een pijnlijk gevoel geven. Dat vervelende gevoel kan ervoor zorgen dat je anders gaat bewegen om de pijn te vermijden. Hierdoor kan een pijnlijk gevoel in bijvoorbeeld je been, een oorzaak hebben in de heup, rug of tussen de schouderbladen.

Een manueel therapeut is een fysiotherapeut die na de opleiding fysiotherapie een extra opleiding heeft gevolgd speciaal voor manuele therapie. Onze therapeuten zijn ervaren in het vinden van de oorspronkelijke oorzaak van je klachten en zullen altijd beginnen met het aanpakken van de bron. Zij zien het lichaam als één geheel en onderzoeken met specifieke technieken wat de oorzaak is van de overbelasting en kunnen daarnaast ook foto-analyses en video-analyses uitvoeren. Uiteraard is er tijdens het onderzoek ook aandacht voor andere factoren die van invloed kunnen zijn, zoals stress, omstandigheden op je werk of hele andere aandoeningen.

Manuele therapie

Direct merkbaar resultaat

Onze manueel therapeuten kunnen de beperkte beweeglijkheid van je gewricht in veel gevallen snel opheffen. Zachtjes duwen tegen of trekken aan een gewricht is vaak al voldoende voor direct resultaat. Ook kan de manueel therapeut een snellere beweging maken waardoor er in het gewricht een knappend of krakend geluid ontstaat. Dit is niet pijnlijk, maar zorgt er voor dat je het resultaat van de behandeling vaak direct merkt door een toename in beweeglijkheid of vermindering van pijn.

Om te voorkomen dat je klachten terug komen, krijg je advies over een gezonde manier van bewegen en krijg je duidelijke instructies voor oefeningen thuis of in de sportschool. Daarnaast wordt er tijdens een behandeling ook aandacht besteed aan een goede werkhouding en het verbeteren van andere factoren die bij gedragen hebben aan het ontstaan van de bewegingsbeperkingen.

Manuele therapie Hoeksche Waard

Klachten die een manueel therapeut behandelt

Met manuele therapie kan een grote hoeveelheid aan klachten behandeld worden. Als je een gewricht niet goed kunt bewegen of als bewegen pijnlijk is, dan kun je terecht bij onze manueel therapeuten. Ook wanneer je hoofd- en nekpijn hebt en je wervelkolom niet lekker beweegt, kan manuele therapie uitkomst bieden. Met deze klachten kun je ook baat hebben bij manuele therapie: nekpijn al dan niet in combinatie met schouderklachten, lage rugklachten, klachten hoog in de rug met rib- en borstpijn, heupklachten, een frozen shoulder, tenniselleboog, muisarm (RSI, KANS) en zelfs duizeligheid.

Verder kan het ook voorkomen dat je gewrichten (en je wervelkolom) een te grote beweeglijkheid hebben. Dat heeft gevolgen voor je stabiliteit en je kunt pijn en uitstraling gaan ervaren. Onze manueel therapeuten kunnen je oefeningen geven om jouw spieren (en indien nodig je nek en rug) stabieler te maken. Wist je trouwens dat stabiliteitstraining van de nekspieren een bewezen positieve invloed heeft op spierspanningshoofdpijn?

Ook kan manuele therapie voor een verbeterde houding zorgen. Afhankelijk van de oorzaak van je klachten zal er gekeken worden naar hoe een verbeterde houding kan helpen om de klachten niet meer terug te laten komen. Oefeningen voor thuis en/of in de sportschool zullen deel uitmaken van het behandelplan om zo tot het best mogelijke resultaat te komen.

Manuele therapie Hoeksche Waard

Maak een afspraak

Loop je al een tijdje rond met bovengenoemde klachten? Wacht dan niet langer en maak een afspraak bij Apex Fysiotherapie. Onze therapeuten bepalen de beste behandeling en gaan samen met jou aan de slag om de klachten te verminderen. Je kunt rekenen op een persoonlijke benadering, waarbij ruim de tijd voor je genomen wordt. Met zorg voor jou en je lichaam.

Afspraak maken

Ontdek ook andere specilisaties

Artrose

Artrose geeft pijn, stijfheid en moeite met bewegen. Fysiotherapie helpt je klachten te verminderen.

Lees meer

Orthopedische revalidatie

Door orthopedische revalidatie leer je wat je wel en niet mag doen na een operatie en werken we aan je herstel.

Lees meer

COPD

COPD fysiotherapie leert je hoe je om kunt gaan met COPD en helpt de long- en spierfunctie op peil te houden.

Lees meer

Corona revalidatie

Door corona revalidatie werk je op een verantwoorde manier aan herstel van post-covid.

Lees meer

Fysiotherapie

Ervaar je pijn of hinder wanneer je beweegt? Fysiotherapie helpt je om het herstel te stimuleren.

Lees meer

Manuele therapie

Manuele therapie richt zich op gewrichten en wervelkolom om pijn te verminderen en soepel te bewegen.

Lees meer

Golf fysiotherapie

Drukt pijn bij de golfswing de pret en je score? Met golf fysiotherapie haal je het maximale uit je swing.

Lees meer

Rugscan

Door een spinal mouse rugscan te maken kan een op maat gemaakt behandelplan worden vastgesteld.

Lees meer

Etalagebenen

Door gerichte behandeling kan Apex Fysiotherapie de klachten van etalagebenen verminderen.

Lees meer

Medical taping

Elastische kinesio tape ondersteunt je spierstelsel terwijl je volledige bewegingsvrijheid houdt.

Lees meer

Hardloopanalyse

Een op maat gemaakte hardloop analyse brengt je hardlooptechniek goed in beeld.

Lees meer

Duizeligheid

Beïnvloedt duizeligheid je dagelijks leven? Goed nieuws: het is in veel gevallen prima te behandelen.

Lees meer

Traumatologie

Na herstel van letsel in het ziekenhuis, kom je bij ons voor traumatologische fysiotherapie.

Lees meer