Fysiotherapie duizeligheid

Het is een veelvoorkomende klacht: duizeligheid. Bijna iedereen kent het gevoel van draaierigheid, zweverigheid of dat lichte gevoel in het hoofd. Het kan je erg onzeker maken en je letterlijk uit balans halen, vooral wanneer het regelmatig terugkeert en daardoor invloed heeft op je dagelijks leven. Wanneer je met regelmaat last hebt van dat draaierige of lichte gevoel, dan is het belangrijk om hulp in te schakelen. Gelukkig is het in veel gevallen goed te behandelen.

Of er bij jou ook wat aan te doen is, hangt af van wat voor soort je last hebt. Zo zijn er onder andere BBPD, middenoorontsteking (Neuritis Vestibularis), Cervicogene duizeligheid en duizeligheid bij hyperventilatie. Dit zijn allemaal soorten die behandeld kunnen worden door de gespecialiseerde fysiotherapeut van Apex Fysiotherapie.

Draaiduizeligheid

BBPD

De meest bekende variant van draaiduizeligheid is BBPD (Bengine Paroxysmale Positie Duizeligheid). Dit ontstaat door een verstoring in het evenwichtsorgaan in het binnenoor en plaatsvindt als je plotseling de stand van je hoofd verandert. Dat kan bijvoorbeeld zijn wanneer je uit bed komt, naar boven kijkt, voorover bukt of wanneer je je hoofd draait (naar achteren kijkt). Je ervaart plotseling een heftig duizelig gevoel, dat niet lang duurt (meestal minder dan een minuut).

De fysiotherapeut kan vaststellen of je inderdaad last hebt van BBPD. BBPD kan goed worden behandeld, waarbij de behandeling deels bestaat uit specifieke bewegingen van het hoofd door je fysiotherapeut en deels uit oefeningen voor thuis. Door deze combinatie zal het evenwichtsorgaan zich herstellen, zodat de duizeligheidsklachten verdwijnen en jij weer normaal kunt functioneren.

BBPD - draaiduizeligheid

Neuritis Vestibularis

Bij Neuritis Vestibularis is je middenoor ontstoken. Dit zorgt ervoor dat je draaiduizelig bent. Dit is, in tegenstelling tot BPPD, niet van korte duur. Met neuritis vestibularis kun je deze draaiduizeligheid soms weken hebben. Vaak gaat de duizeligheid in het begin gepaard met misselijkheid en braken. Geleidelijk zullen de klachten verminderen. Na de hevige periode van draaiduizeligheid kun je last krijgen van instabiliteit en bij snelle bewegingen van het hoofd kun je weer duizelig worden.

Een middenoorontsteking gaat over het algemeen vanzelf weer over, maar kan soms wel dagen tot weken duren. Waarbij vooral de eerste dagen als erg heftig ervaren kunnen worden. Als de klachten verdwenen zijn, maar je een instabiel gevoel blijft houden, dan kan vestibulaire revalidatie onder begeleiding van de gespecialiseerde fysiotherapeut van Apex Fysiotherapie verbetering brengen. Vestibulaire revalidatie is gericht op het verminderen van duizeligheidsklachten en het verbeteren van het evenwicht.

Duizeligheid

Cervicogene duizeligheid

Bij Cervicogene duizeligheid ligt de oorzaak hoog in de nek, rond de 2e en 3e nekwervel. Deze vorm kan minuten tot uren duren en vaak heb je daarnaast ook nekklachten (zoals pijn of stijfheid). De klachten worden erger bij bewegingen van het hoofd of wanneer je hoofd lang in dezelfde positie stond. Naast een licht gevoel in je hoofd en een instabiel gevoel, kun je je ook misselijk voelen of wazig zien.

Fysiotherapie, en in het bijzonder manuele therapie kan uitkomst bieden. Zodra je wervels beter gaan bewegen zullen de klachten snel verdwijnen. Daarnaast zullen we je ook advies geven over een goede (werk)houding en beweging.

Duizeligheid

Hyperventilatie

Als je hyperventileert, dan adem je onbewust te snel en is de ademhaling groter dan de lichamelijke behoefte, waardoor er te veel zuurstof in je bloed komt. Dat kan klachten als tintelende vingers, tintelingen rond je mond, druk op de borst, onrust en angst veroorzaken. Daarnaast kun je ook duizelig worden.

Fysiotherapie kan goed helpen om je ademhaling onder controle te krijgen. Veel patiënten hebben baat bij dergelijke ademhalingstherapie door een fysiotherapeut. Het kan de klachten laten verminderen door verbetering van het ademhalingspatroon, maar ook door het ontspannend effect en het gevoel dat je controle over de klachten krijgt.

Behandeling duizeligheid

Apex Fysiotherapie - Westmaas

Apex Fysiotherapie is aangesloten bij Kenniscentrum Duizeligheid. Het kenniscentrum is opgericht om kennis onder zorgprofessionals en patiënten te vergroten, zodat mensen met duizeligheidsklachten zo goed mogelijk kunnen worden geholpen.

Blijf niet rondlopen met duizeligheid en het vervelende onzekere gevoel. In veel gevallen kan het prima behandeld worden. Maak snel een afspraak met Apex Fysiotherapie. Onze gespecialiseerde fysiotherapeut kan een diagnose stellen en bepalen wat de beste manier van behandelen is. Bij Apex Fysiotherapie in Westmaas kun je altijd rekenen op een persoonlijke benadering, waarbij ruim de tijd voor je genomen wordt. Altijd met zorg voor jou en je lichaam.